Thursday, February 11, 2010

Usrah #2

Salam kawan2ku.. :)

Oppsss..
before pape, kita niatkan pembacaan ini kerana Allah okeh?
:) baca. baca. baca.
xlama... hanya 1% daripada 100% masa kita seharian.
hihi...

Semalam lagi sekali aku pergi usrah.
dan, berkali2 jugak kepala ni di ketuk, lantas hati tersentap, mulut terkedu,
dengan statement 'dakwah itu wajib'.
terdetik jugak kan, perlu ke?
lagipun, siapalah aku ni nak kena berdakwah?
rasa berat je tanggungjawab tu. sangat-sangat-sangat.

Okehh, take it easy.

Apa itu dakwah ek?
dakwah tu menyampaikan.
sedangkan Rasulullah pun pernah bersabda,
"sampaikanlah pesanan dariku walaupun sepotong ayat.."
is it nice?
sepotong ayat je. sampaikanlah.
xsusahkan?
bukan ke ingat-ingat dan berpesan-pesan tu memang dituntut?
"..dan berpesan-pesanlah kamu (wahai manusia) dengan kebenaran, dan berpesan-
pesanlah kamu dengan kesabaran" [103:3]

Kalau kita dah tahu satu-satu perkara tu, kenapa kita xnak share dengan orang lain kan?
meh kita guna lagi ideologi air. *rasa korg mesti mcm dah muak dengar ni*
as simple as water in a jug.
kalau kita biarkan je, mesti berkeladakkan?
pe kata kita tuang air tu, bila jug tu dah hampir kosong, kiata isi balik.
macam tu jugak dengan ilmu agama yang kita dapat.
kita bagi dekat orang lain, dan kita isi dengan yang baru.

Life is about sharing, isn't?
korang sendiri yang kata, sharing is caring. ^^

Xpe.
pelan2 langkah.
baby yang baru lahir pun xterus berlarikan?
we start from zero.
the very beginning of path.

Pernah dengar tak yang Islam itu pasti menang??
pernah kan?
dan tanpa kita, ataupun ada kita, Islam tetap menang jugak.
xteringin ke kita jadi rantai kepada kemenangan tu?
kita sama-sama jadi pendokong, penyambung, lagi pe ekk.. ;D

Janji Allah itu kan pasti.
kalau dah tentu2 boleh menang, kenapa kita xnak grab the gold chance dan sama-sama bina balik Islam tu..?
xrugi kan?
kita dapat kemenangan tu, kita juga dapat syurga Allah, insyallah.

Ke..
ada jugak bisikan, 'kalau dah pasti menang, xpayah la nak susah2. kata tadi, janji Allah pasti.'

Xkan kita nak jadi orang yang memerhatikan dan menumpang nama,
yeaa..yippee2!!! Islam dah berjaya.
but, we have done nothing. nill. zero.
apa yang kita dapat?nama?tapi tanpa usaha?
berbaloi ke..??
puas?
*hehee..kejam tanya soalan camni.. ;D*

Dan jangan lupa jugak.
Allah tu Maha Besar.
kalau kita xbuat pape, xmustahil rasanya Dia nak gantikan kita dengan kaum yang lain.

"Jika kamu tidak berangkat untuk berperang, nescaya Allah menyeksa kamu dengan seksa yang pedih dan digantikanya (kamu) dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat memberi kemudaratan kepadaNya sedikit pun. Allah Maha Kuas atas segala sesuatu" (At-Taubah:39)


See..
betulkan??
"...kamu tidak akan dapat memberi kemudaratan kepadaNya sedikit pun..."
Allah xrugi apa2 pun.
tapi siapa yang rugi? ^^

p/s : tepuk dada, tanya iman..

p/s : ohh..ini untuk peringatan anda2 dan diri sendiri juga.. ^^

..eyka..


4 comments:

  1. salam w.b.t,,

    satu post yang sangat baik,,
    betul itu, bila kita dapat sesuatu ilmu, kongsilah dengan orang lain melalui cara yang terbaik..
    tak semua orang petah berkata-kata di hadapan, tak semua orang berani utk memberi ceramah,
    kita kan hidup dalam zaman moden, terlampau banyak medium bagi kita untuk berdakwah,,
    kalau kita tak reti hendak berkata-kata di khalayak ramai, kita masih boleh menyampaikan ilmu melalui penulisan kita kan? i.e melalui blog,artikel dan sebagainya,,
    mudah-mudahan hati kita ditetapkan ALLAH untuk berjuang di jalan-Nya, insya-Allah,,
    namun perlu kita stresskan disini bahawa proses tarbiyah hati sendiri itu adalah satu proses yang berterusan,,

    Wallahualam,

    ReplyDelete
  2. "Berjuang tak syarat menang , namun mahu menang syaratnya berjuang"
    =)

    ReplyDelete
  3. salam..

    jalan mujahadah itu pahit kerna syurga itu manis ^^
    ayuh eyka! :D

    ReplyDelete