Thursday, February 4, 2010

Resepi Tiramisu

Ngeh..ngeh..ngeh..
kes tiramisu haritu, ada gak insan-insan terpilih yang nak resepi rupanya.
hiksss..!

Ambil bau dulu ek?
biar aura tiramisu ni datang dulu. ;D

Bahan-bahan :

Soft cheesse
Double cream
Kek
Nescafe
Gula
Serbuk koko

Memula, baca doa dulu.
Tapi jangan la baca doa makan.
Tu gelojoh tahap petala kelapan da tu.. ;D

Pastu, sinsing lengan baju..
heheheee..

Okeh2..serious2..

Memula, campurkan je soft cheese ngan double cream tu.
kuantiti tu agak2 la ek?ikut naluri korang boleh?
hihii..aku pon xreti la nak cakap cane.

Pukul2 mereka sampai sebati. *mereka??gasak laa..*
campurkan gula, pastu pukul2 lagi.
gula tu pon agak2 laa.
kalau nak manis, bubuh la banyak-banyak-banyak.
kalau xnak, bubuh banyak-banyak je...

Ambik satu bekas.
aku pakai tupperware je.
yang macam dalam gambar tu.

Next, potong kek jadi nipis2.
kek ni kek apa2 pon boleh.
alaa...kek yang biasa2 tu.
kek gulung pon boleh, pastu korg bukak la gulungan tu.
potong kek tu kecik2 dan masukkan dalam bekas tadi.
tekan2 kek tu dan buat satu layer (layer kek).

Bancuh nescafe 'O'.

Renjis nescafe tu atas kek dalam bekas tadi sampai kek tu basah.
tapi jangan basah sangat, nnt susah nak potong.
kalau minat pahit2, guna la espresso.
tapi guna nescafe pon orait je.

Pastu, masukkan soft cheese ngan double cream yg dah campur awal2 tadi.
buat satu layer dan ratakan guna sudu.
guna pisau pelepa lagi okeh sebenarnya.
tapi aku xde barang2 canggih ni, so pakai sudu je. ;D

Pastu korang ulang step tambah kek, tambah nescafe dan tambah soft cheesse+double cream untuk buat tiramisu ni berlayer2.
*versi bahasa melayu mana aku pakai ni??*
faham kan?

Kalau yang aku buat, sempat ulang sekali je sebab bekas xcukup tinggi.
agak2 nak buat lagi tebal, ulang je step2 tadi tu.

Last sekali, tabur je serbuk koko kat lapisan soft cheese yg paling atas sekali.

Then, masuk dalam peti ais.
tunggu tiramisu ni sejuk, pastu dah boleh makan!
senang je..^^

Lepas tu, jangan lupa pos sepotong dua ek? ;DD

p/s : waaa..menangis hentak2 kaki chef wan kalau baca resepi aku.. T_T

..eyka..


10 comments:

  1. oraittt lepas ni leh cuba plak..'lepas ni' tu ntah tahun bila ;p

    ReplyDelete
  2. bpk r..
    ko kne tuka kos nih..
    amek kulinari lak..
    lpe kn hsrt ko nk jd lctrer tuh..
    ;p

    ReplyDelete
  3. sy setuju ngn nawal..
    ko tuka course r pas ni..
    blek bwk sijil kulinari..
    pas2 ak xyah susah2..
    kalo nk kek..
    tempah kt eka n capiq jew..haha..silap2 ley dpt free2 jew=p

    ReplyDelete
  4. haha..
    azra, hi5 cket..
    ;D

    capiq,t ley r bkak kedai kek sme2 ngan eka..
    ley jd bisnes partner..
    ;p

    ReplyDelete
  5. kak ngah, tunggu kucing tumbuh ekor jadi 2 kot.. ;D

    cehh korang..
    tu bakat terpendam laa.
    hihii..
    kan kita mmg nak bukak kedai.
    cc+kedai kek..hahaaa..
    angan2 time mude2 dulu.. :P

    ReplyDelete
  6. berangan..;p
    penyakit!!

    adoi..
    aq da jgkit prktaan 'penyakit' ni dr ko..
    =_="

    ReplyDelete
  7. hehee..
    dari fb pon boleh berjangkit ek?
    adoyai...

    ReplyDelete
  8. haha..
    tau xper..
    ko r major carrier nyew..
    ;D

    ReplyDelete
  9. soft cheese ngn double cream tu nk carik kat mana??
    econsave ade??
    ke ade benda laen yg boleh gantikan these ingredients??

    ReplyDelete
  10. erm..
    xsure r..cuba usha kat kedai kek yg dekat ngan area2 outpost, avon tu..
    sbb eka slaloo carik brg2 kek die kt situ..

    ReplyDelete