Wednesday, November 19, 2014

Review pemakai braces.

Bulan 10 yang lepas, kira cincai cincai dah setahun aku pakai braces. Post ni ditulis pun konon acah-acah nak celebrate anniversary lah ni. Kahh. Tapi aku pesen tak reti selfie gigi sendiri sebab senyum macam plastik sangat. Makanya, takde lah gambar nak tunjuk perubahan gigi dari semasa ke semasa.

Aku madeup dengan keputusan nak pakai braces ni waktu balik cuti summer first year, tahun 2010. Sebab utama keputusan aku tu, semestinya duit poket yang mencukupi. Aku rasa lagi berwang waktu belajar nak banding waktu kerja ni. Hee. Tapi disebabkan aku belajar jauh, dan pakai braces ni memerlukan checkup setiap bulan, maka doktor cadangkan untuk buat bila dah habis belajar nanti. 

Bila dah habis belajar setahun lebih yang lepas, semangat betei nak buat braces treatment. Member semua pakat pulun kumpul duit nak buat down payment kereta buat kahwin, aku watlek watpis kumpul untuk buat pasang braces je. 

Sebelum buat tu, aku ada lah buat homework sikit sikit. Mula-mula aku review klinik dulu --tanya-tanya member yang pernah buat kat Tiew Banting. Aku pun dah pernah consulted dengan doktor kat Tiew time cuti summer first year dulu; aku punya self opinion, doktor dia tak mesra alam sangat. Lagipun kat Banting ni tak banyak dental clinic yang power, so harga kat Tiew ni mahal lah jugak bagi aku (sebab dia je satu-satunya dental clinic yang mendominasi Banting).

Then ada member yang buat kat Ooi & Khor Dental Surgery kat Kota Kemuning, Shah Alam. Aku terus call, tanya-tanya harga sikit pastu terus setuju nak buat treatment kat sana. Pulak tu aku ni jenis yang kuat berjalan dan selalu lah jugak --sikit-sikit ke Shah Alam, kejap-kejap ke Shah Alam; so belanja minyak kereta untuk checkup tiap bulan ni aku tak berkira sangat. Plus, dental clinic yang ni dia bukak sampai malam, makanya sangat sesuai untuk golongan-golongan yang bekerja macam aku dan jugak spesis pelajar yang masih memerlukan parents sebagai pengangkutan utama. Busy kerja pagi, mintak lah appointmet malam takpun busy malam, datanglah pagi punya session; kann dah settle satu masalah.

Dalam pada tu, aku study jugak carik info jenis-jenis braces, sakit ke tidak bila pasang braces ni, berapa lama nak kena pakai braces, etc etc. 

1) First treatment: doctor consultation. Waktu ni aku walk-in je belah malam, takde buat appointment. Tapi aku dah called klinik siap-siap informed aku nak datang. Time ni doktor checked condition gigi macamana, tangkap gambar sisi kiri kanan depan gigi, buat x-ray mulut dan moulding teeth model. Time ni jugaklah doktor explained apa yang dia akan buat sepanjang treatment, apa yang dia akan fix, gigi mana yang nak kena extract, harga.. dan semua benda lah dia explain. 

Waktu ni jugaklah kau boleh tanya doktor tu macam-macam. Lagi banyak kau tanya, lagi banyak yang doktor akan bagitahu. Dapat pulak aku ni jenis yang suka study dulu sebelum beli/buat benda yang costly macamni; supaya aku tak nampak macam seorang budak hingusan yang melukut ditepian gantang yang senang ditipu dan diperdayakan. Kahh. 

Harga untuk first treatment ni RM200. Tak sakit apa pun untuk memula ni sebab doktor tak sentuh apa-apa lagi pun kat gigi tu.

2) Second treatment: extract gigi! Dah sememangnya dari kecik memang paling takut jumpa doktor gigi ni sebab takut kena cabut gigi kan? Yang ni berganda dia punya takut sebab ibaratnya kita serahkan diri kita camtu je untuk dicabut gigi. Hahaa. Yang part cabut gigi ni depends on your teeth condition. Disebabkan aku punya gigi berlapis ke belakang, nak bawak gigi tu ke depan kenalah sediakan ruang. Nak sediakan ruang, jawapan dia kena lah buang certain gigi. Untuk kes aku doktor suruh extract 4 batang gigi; 3 gigi kekal, yang satu lagi tu gigi susu. Heran jugak lah mana datang dah tua bangka pun masih ada gigi susu lagi.

Sebab ada 4 batang gigi nak kena cabut, idoklerr aku serahkan bulat bulat terus cabut 4-4 batang tu dalam sehari. Kalau rasa diri tu kental, boleh je nak cabut semua sekali gus. Aku rapuh. Jadi mula mula aku cabut 2 dulu --belah kiri atas bawah (geraham pertama kiri atas dan gigi taring susu kiri bawah). Minggu depannya baru buang yang lagi 2 (geraham pertama kanan atas dan taring bawah).  Tahap kesakitan: janji tak sakit! Syarat dia mudah je, jangan keraskan badan. Sebab kalau kita keraskan badan, muscle kat gusi tu akan cengkam gigi lagi kuat. So buat rilek jee waktu doktor tarik keluar gigi.

Perasaan waktu tu cuma berduka lara sikit lah, sebab doktor buang gigi kita yang sihat. Lepastu terasa diri sendiri macam ada masalah gigi rongak kahkahh. Tapi tak obvious pun sebab gigi yang dicabut tu belah tepi pipi, belah dalam mulut. Melainkan kau jenis gelak berdekah, yang tuu hmm obvious nau nauu.

3) Third treatment ni yang paling mengujakan sebab gigi dah well-prepared untuk dipasang bracket. Braces ni ada macam-macam jenis ikut level kemahalan dia. Jenis metal braces yang dengan braces yang ada getah kaler-kaler tu sama je harga. Cuma beza; yang besi lagi cepat menggerakkan gigi berbanding dengan yang getah (beza dalam 3,4 bulan lah jugak). Aku pilih yang getah tu sebab pertama, harga dia yang paling murah semestinya. Sebab kedua, aku tak kisah pun pakai lama sikit yang penting aku enjoy waktu pakai braces. Lagipun apalah sangat 3, 4 bulan tu dibandingkan dengan gigi yang berkaler-kaler. Rare.

Ada jugak jenis braces yang tak nampak sangat, contohnya ceramic metal. Kalau yang taknak nampak langsung pun ada; samada pakai clear braces (boleh tanggalkan waktu nak berus gigi) atau lingual braces. Lingual braces ni cara pasang dia kat belah belakang gigi, so memang tak akan perasan langsung. Jenis-jenis braces ni mahal sikitlah tapi.

Metal braces.


Ceramic braces
Lingual braces.

Harga aku untuk pasang braces kat klinik ni RM5500. Actually klinik yang aku pergi ni ada banyak doktor. Since aku buat treatment dengan specialist doktor for braces, kena extra charged RM1000. Kalau doktor yang biasa (pun dah banyak pengalaman pasang braces), harga RM4500 dah boleh dapat dah. Boleh jugak pilih samada nak bayar lumpsum atau ansuran. Kalau ansuran, kena buat bayaran RM2500 minima, then tiap kali checkup kena bayar RM200. Ikut budgetlah, kalau rasa-rasa nak reduce bayaran tiap kali buat checkup, bayar lah lebih sikit waktu bayaran muka.

4) Forth, fifth, sixth, ... treatment. So yang ni, monthly punya checkup, sampaaaailah nanti waktu yang dah boleh bukak brakets tu. Bergembiralah! Aku looking forward tiap kali nak pergi checkup sebab excited nak tengok progression gigi dan paling best part nak pilih warna rubber band kat brakets tu. Kalau bulan tu ada special occasions, pilih lah rubber band yang sesuai dengan event. Contohnya, bulan yang aku ada interview kerja, aku carik warna yang skema sikit --blue black. Waktu raya, boleh matchkan jugak dengan tema warna raya. Gitttuuu.

Secara jujur dan ikhlasnya, tak sengsara pun berbraces ni. Braces dah bukan benda yang memalukan macam tanggapan aku waktu tingkatan tingkatan dulu. Kalau tak takkan lah ada orang yang jual fake braces kat instagram kan? Waktu aku sekolah dulu, mama ada jugak offer jugak pasang braces ni, tapi aku tolak mentah mentah sebab segan kalau orang tengok gigi kita ada besi. Menyesal sikit lah jugak, sebab kalau aku terima offer tu mesti dah ada Honda City sebijik parking kat luar rumah!    Dan janji laahh, tak sakit pun--toksah dengar berita-berita palsu haha. Cuma gigi tu terasa tegang sikit lah lepas tiap kali checkup. Sepanjang aku pakai ni pun takde nye aku menderita kena telan bubur nasik melainkan memang tengah mengidam bubur nasik campur kicap campur sikit ikan bilis goreng.

So, adik adik (sebab biasanya yang pakai ni budak-budak belasan tahun, aku je yang terlajak umur) tak payah takut overload sangat hoccayyy!  and dont's pulak macamana. Tak bulan depan, tunggu anniversary tahun yang akan datang pulak lah! Lulss. 

Thursday, November 13, 2014

Uvula dan Tonsil II

Untuk pengetahuan, penulis blog ni bukanlah seorang yang selalu bermotivasi hendak menulis. Semenjak dua menjak ni je. Ni pun tak tahu boleh bertahan sampai bila.

Makanya, semalam aku tengok tengok lah jugak posts yang lama-lama. Tengok punya tengok, sebenarnya ada jugak lah orang yang tinggalkan komen kat post ni; Uvula dan Tonsil

Disebabkan post tu kurang info, terfikir nak menulis lagi kot kot in future ada orang yang nak refer kalau terkena sakit yang sama. Dalam erti kata lain, aku bersalah sebenarnya tak reply pada orang yang tengah risau anak tekak memanjang!

Okay. 

Nak diringkaskan cerita, waktu aku terkena anak tekak memanjang sampai cecah lidah tu, aku masih belajar di UK. Bangun pagi, tiba-tiba jadi macamtu. Dengan zero knowledge pasal elongated uvula, aku sempat google kejap sebelum mandi dan gosok gigi. Sebab, aku takut kalau gosok gigi akan bagi kesan yang lagi buruk. 

Dari apa yang aku masih ingat apa yang aku baca, ada kemungkinan disebabkan badan kita kurang air (hydrated). Yang ni aku setuju sebab aku jenis tak suka minum air kosong. Tambah pulak, aku ambik caffein yang sangat banyak waktu kat UK dulu. Caffein berlebihan dalam badan boleh menyebabkan badan kita hilang lagi banyak air. Plus, dari kecik aku memang kerap bengkak bahagian tonsil dan tiap kali bengkak, aku akan demam. Doktor selalu pesan untuk tak minum banyak air sejuk (ais) untuk elakkan tonsil bengkak, or else kena buang je tonsil tu.

Berbalik kepada kejadian anak tekak memanjang tu, pagitu jugak aku terus refer doktor kat bahagian emergency. Ohh, gosok gigi tak menjejaskan apa-apa ye. Cuma hati hati je lah time gosok tu, sebab memang payah nak memberus pun bila tekak tu tengah panjang. Ada perasaan yang rasa macam nak tertelan anak tekak sendiri pun ada. 

Sejujurnya waktu tu sangat gelabah sebab tak tahu pun tekak boleh jadi panjang macamtu sekali. Bila refer ke doktor, dia pun kerut kerut muka. Doktor kata kes ni sangat jarang terjadi; in which aku syak dia pun tak pernah face pesakit yang ada masalah ni. Lepas doktor tu bincang-bincang sikit dengan nurse, dia bagi penicilin (antibiotik). Pastikan dulu yang kita ni tak alah pada penicilin. Kalau tak, sakit lain pulak jadinya. 

Antibiotik ni standard lah, kena habiskan. Dan sebab waktu tu tonsil aku tengah membengkak, doktor bagi ubat hisap jugak. Orang yang selalu ada sakit yang sama dia tahu lah ubat hisap ni macamana. Aku pun tak ingat apa nama ubat hisap tu. 

Waktu tu doktor pun tak pasti nak bagi ubat apa sebenarnya, cuma dia pesan ada kemungkinan hydrated dan cuba minum banyak air. Kalau dalam masa beberapa jam lepas makan ubat masih tak ada perubahan, dia suruh datang semula ke hospital. 

Alhamdulillah, lepas ambik ubat dan masuk tengahari sikit tekak tu makin memendek. Belum sepenuhnya normal, tapi dah ada kesan positif. Bila dah petang sikit, anak tekak tu terus okay. Cuma tonsil je masih bengkak. Aku tak pasti jugak kalau cuaca ada main peranan ke tak. Waktu yang aku kena tu, musim sejuk. Tapi tak mungkin lah, kalau betul sebab musim sejuk, kenapa aku sorang je yang kena orang lain tak ye dak?

Papepun, jangan gelabah walaupun memang patut untuk gelabah! Cepat-cepat terus rujuk ke doktor. 

p/s: Memang payah pun nak carik info pasal uvula memanjang/bengkak ni dalam bahasa Melayu. Time aku google dua, tiga tahun lepas pun semua yang aku refer artikel-artikel dalam English. So trylah search: elongated uvula/ swollen uvula/ etc. Aku syak orang Melayu tak pernah kena macamni lah kot. 

Wednesday, November 12, 2014

Menjadi seorang Syafiqah.

Tanya lah mana mana saudara sepupu sepapat aku macamana aku waktu baby. 
Semua mesti tepuk dahi sambil;

"Nauzubillah susahnya nak jaga eyka. Pandang boleh, nak pegang cuit sikit menangis macam kena dera."

"Kesian mama joe, nak duduk pun tak boleh. Asyik nak kena dukung je."

"Mama joe waktu jaga eyka kecik, kuruss je badan."

"Haishhh rasa nak picit je eyka. Sikit sikit menangis, sikit sikit menangis."

Lulss. 

Tu pasal kalau nak buat pasal dengan mama sangat bila dah besar ni aku rasa kesian sebab waktu kecik aku macam dah terover susahkan mama. Kehh. Tapi seriouslah. Aku pun perasan aku kuat menangis. Aku perasan diri aku macamtu waktu tingkatan tingkatan. Darjah darjah tak perasan sangat sebab, bukan ke semorang layak untuk menangis? Gituuu. 

Aku pesen tak segan menangis depan orang. Lepastu jenis tak menyabar sebab apa yang aku nak mesti aku nak dapat waktu tu jugak. Tak dapat, hmm berbaldi air mata aku bagi. Gilaa perangai macam entah apa apa. Tapi normally aku tunjuk depan family je, depan orang luar, kurang sikit lah of course. 

Mama pulak jenis melayan je perangai aku. Semua benda yang aku tak willing nak buat, mama promise bagi something. Contohnya, aku taknak cabut gigi masa kecik kecik dulu so mama janji nak belikan jam tangan. Ingat lagi, jam tangan tu warna biru, stripe dia yang jenis macam kasut sekolah rendah tu, pastu jam digital sebab tak reti baca jam lagi. Oh my God, terasa macam budak perempuan yang sangat annoying tahap petala ke lapan. Since orang kata what you give you get back kan, tiap kali aku kenangkan benda ni mesti aku doa dijauhkan anak-anak aku nanti berperangai macamni. Boleh botak kepala oi. 

Nampak tak jam tu?

Sebab kan perangai aku tu, tiap kali kalau aku gaduh dengan adik-adik aku pun, mama dengan ayah mintak dorang yang mengalah. Kahh. Macam berebut nak duduk sebelah tingkap misalnya. Come on lah kannn. Duduk sebelah tingkap je pun! Mengucap aku kalau jumpa budak macamni punya perangai. 

Sampaikan lah; satu hari tu. Ingat lagi waktu tu new year, baru nak masuk tingkatan lima. Waktu tu semorang pasang azam nak belajar sungguh sungguh lah, nak 9A lah, apa apa lagi lah. Tapi aku punya azam tahun baru, aku taknak menangis langsung untuk tahun tu. At least nak menangis pun, biar aku sorang yang tahu. Zaman tu pulak yang ada keluar lagu big girl don't cry tu kan. Hmm apa lagi, terus ku jadikan ringtone henpon

Aku punya azam tu aku pegang kuat sampaikan sekarang ni pun aku boleh rasa lagi. It's like the 2007-Syafiqah is always remind the present-Syafiqah; 

No more crying, Syafiqah. No more. 

Idokler maksudnya tak menangis dari 2007, dah kategori iron man sungguh dah tu. Cumanya aku perasan lah yang ada side effect bila aku selalu motivate diri macamtu. Aku jadi semacam keras dan senang sangat buat muka tak berperasaan. Bila bila masa yang aku sangat sedih tapi aku tak menangis, aku akan jadi sedih berganda. 

That's it. Untuk harini. 
Aku macam nak bagitahu kat diri aku yang--it's totally fine to cry lah Syafiqah, it's okay to express your sadness. 

Pat shoulder. :')

Monday, November 10, 2014

Settle part ucu.

Hectic weekend!

Aku agak dah hujung minggu ni mesti letih teruk. Dari Jumaat kenduri, Sabtu majlis nikah ucu, membawak ke Ahad punya receptionlah, khatam quran, marhaban bagai. Sampaikan dia punya penat level yang bila malam baring dapat bantal je, terus lelap.

Ucu ni makcik yang bongsu, beza dengan kakak atas dia 10 tahun. Waktu pakcik yang sulung dapat anak yang pertama (kira cucu pertama lah ni), nenek aku pun sibuk nak mengandungkan si ucu ni. Masing-masing berebut-rebut nak anak. Kahh dah serupa drama emakku mengandung lagi.

Makanyaahh, kampung aku dah 13 tahun tak buat majlis besar camni. Semorang excited betei, semorang nak buat itu ini, tu yang sampai bila malam je semorang like dahdahdah aku nak tidur jangan ajak borak. 

Isnin --baik yang tengah sekolah, baik yang bekerja, semuaaa mintak cuti serupa kompeni kompeni tersebut atuk aku yang punya. Kakaa. 

Habis majlis, sambung kat group wasep pulak sebab nak menjemah bagi gambar itu ini. Aku punya kamera henpon semestinya bersih dan suci sebab koserr pulak nak kulur kilir bawak henpon waktu majlis. Perempuan dewasa kan manade buat baju bubuh kocek kan, so plis lahh!






Cumanya sedih sikit part last majlis tu, kak ipar aku kena warded pulak. Appendix, dengan tengah mengandung 5 bulan. Hari Ahad dah malam pukul 11 lebih, mencicit cicit aku drive kejar ambulance pergi hospital klang. Pagi ni baru nak operation, so doa-doakan lah ye! Harap harap mummy dengan baby selamat. 


------------
Yang tak habis penat lagi,
Ticer Kimia. 
(Nasib baik tengah cuti sem 2 minggu oii!)

Saturday, November 8, 2014

Yang gemar berangan.

"Awak jaga je dulu hati awak untuk saya. Nanti dah tiba masa, dengan izin Dia, saya datang semula." 

Saya harap awak pesan ini ke saya, dengan lagak penuh makna. 

Sementara tu, 
awak dan saya --kita buat watak selamba,
kita dua baiki diri,
sampailah bila nanti 
dah tiba masa --waktu yang mula-mula tadi awak kata
--awak janji nak datang semula. 

Insyallah, dengan izin Dia juga. 

Wednesday, November 5, 2014

Sekolah agama dalam ingatan.

Waktu sekolah rendah, aku dah telek, dah belek dah diri aku ni, bahawasanya aku ini sesuai sangatlah kiranya untuk dijadikan ustazah, mengajar bahasa arab. Ayah aku pun sokong. Aku pun minat. Dan hampir je aku buat keputusan nak masuk sekolah menengah agama.

1) Result bahasa arab aku waktu darjah darjah, memang gempak. Kalau tak 99, 100 markah. Waktu darjah 3, rekod aku bersih asyik nombor 1 je (sebab aku kelas 3 Umar). Bila masuk 4 5 6 Abu Bakar, hmm ada Haziq ada Ana, kecundang teruss. Tapi legasi bahasa arab markah gempak masih aku cuba kekalkan.

2) Kalau bab menghafal sayyaratun kereta, ainun mata tu aku paling laju beratur kat depan untuk tasmik. Lagi-lagi hua huma hum hia huma hunna anta antuma antum anti antuma antunna ana nahnu tu. Boleh lepas sekali napas je.

3) Disebabkan cita-cita ustazah masih membara, aku cabar diri untuk masuk pertandingan berdialog dalam bahasa arab peringkat sekolah. Menghafal skrip je lah tapinya.

"Sabahal khayr! Kaifa haluki?"
"Sabahal khayr. Alhamdulillah, ana bikhair, anti?"
"Ana bikhair aidhan."

Perghhh! Tajuk buah-buahan tempatan kalau tak silap aku. Walaupun dapat nombor akhir sebab ada part skrip yang aku lupa, tapi aku sedar bahawa hidup itu tak selalunya di atas. Orang yang gagal ialah orang yang tak bangkit semula dari kegagalan! Camtu.

4) Disebabkan aku dah mula sedar suara itu aurat, aku tak join dah nasyid nasyid ni. Too mainstream! Kakakaa padahal waktu tu baru nak belajar apa itu ertinya haid. Jadi aku mengambil keputusan untuk masuk pertandingan sembahyang jenazah. Imam terus jawatan aku, tak pakai dah makmum makmum. Sebagai seorang imam berjaya, hari-hari aku jumpa ustazah berlatih baca doa yang part last tu. Bila dah lancar, lagilah berkobar-kobar semangat nak jadi ustazah bahasa arab!

5) Aku dah cerita tak yang bila jadi ketua kelas pun aku guna pakai istilah bahasa arab untuk beratur sebelum masuk kelas? Ruf'an (angkat tangan), krikkrikkrik (turun tangan dah lupa).

Tapi tu lah, bila dah darjah 5 darjah 6, susah pulak aku tengok bahasa arab ni. Lagi-lagi bila aku tengok buku-buku teks sepupu aku yang ambik sekolah menengah agama; semuanyaaaaa perkataan bahasa arab. Tak sediakan makna satu hal, takde baris tu yang aku haa like seriously how they expect me to understand this? Terus berbahasa inggeris.

Mana silapnya, bila dah hujung-hujung nak PSRA tu aku punya semangat dah hilang di bawa angin. Aku dah makin kerap datang lewat. Kadang-kadang tu lepas kelas dah habis mengaji aku baru terkial-kial nak angkat beg, turun dari kereta. Kadang-kadang tu kena hasut dengan bisikan lebih sikit, terus tak datang sekolah. Kahh. Cuma mujurlah keputusan masih okay walaupun tak mumtaz at least bila anak aku tanya aku punya result berapa, aku boleh bentes segala persoalan dengan mudah.

Naik tingkatan satu, aku daftar sekolah dengan berbaju kurung putih, berkain biru muda.

Tapi yang ini belum masuk part aku bercadang masuk kelas sastera tingkatan 4!