Tuesday, March 30, 2010

Saya di Rome!

Assalamualaikum. :)

Saya berada di rome sekarang di.
heheee.. liputan khas! :D

Eeeeeeeeeeee..
first impression pasal rome, kotor!
miahahahaaa... jahat sikit di situ.
sebab kutuk negara orang.
dah la orang2 die xbape nak ramah.
benci i! :DD

Pastu internet xdok.
terussss terpotong hubungan dengan luar.
henset aku tu xpernah nye nak berbunyik sejak datang sini.
kalau ada pon, msg dari O2 xpon celcom.
doranggg je yang setia nak msg ngan aku.
korang?? cehhhhh.
harapkan pagar, pagar makan padi.

Kat sini pon, aku dah kene tipu banyakkk kali dah.
uwaaaaaaa...!!!!
kalau tipu pasal bende lain xpe la derrrr.
ni duit beb!
memang perggghh2 la..!!
haaa. ni nak marah ni.
tapi nak nangis dulu.. T_T

p/s : hahahaa.. kutuk kaw2.. tapi de gak yang bestnye. ^^

p/s lagi : doakan selamat balik ye??muaaah2!

..eyka..

Thursday, March 25, 2010

Tegurlah Saya!

Assalamualikum.
walaupun dah malam *pagi buta actually*, tangan rasa gatal2 je nak menaip.
hehe.. apa tandanya tu? nak dapat duit eh?
ada ke yang nak hulur??
saya bersedia je nak menyambut servis. ;D

"..dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran
serta berpesan-pesan dengan kesabaran.."


Tergerak pulak nak cerita pasal nasihat-menasihati ni. *perenggan ni terus xde kene mengena ngan intro kan? ;DD*
penting kan nasihat menasihati ni?
bak kata orang zaman tok kaduk dulu, cubit paha kanan, paha kiri pon terasa gak ke-adeh-annya.
hehee... kena mengena ke?
kena2. kena gelakkk! ;D

Dalam kita beri peringatan kat org lain, kita pun biasanya akan ter'smash' dengan kata2 kita sendiri kan?
kira 2 in 1 laaa..
ada nescafe, ada jugak creamer dia. *kenapa mesti relate dgn makanan wahai diri??*
dalam erti kata yang lain, kita beri nasihat tu untuk renungan bersama, untuk ingatan kepada diri sendiri juga.

Kenkadang kita ni selalu fikir-fikir-fikir cammm layak ke aku nak nasihatkan orang?
diri aku pon x betul.
lagi mau nasihatkan orang.
lagipun, aku ni bukan lah baik mana pun nak nasihat2 orang ni.
buat kena gelak terbahak hakk hakk hiks je.
baik aku servis dulu diri aku, baru boleh nasihatkan orang.
*dialog yg over. saje mau buat hiperbola sikit. ;D*


Tapi kalau nak fikir tunggu kita baik, sampai bila pulak kan?
lagipun, kita mana sedar kita ni baik ke jahat ke...
xkan lah nak tunggu camm okeh! harini aku dah baik dah. so, boleh la nasihatkan orang. lalalalaaaa...
boleh ke macam tu? macam ting tonggg je.

Sama jugak dengan orang yang menerima nasihat tu.
biasa yang kita dengar, elehhhh.. nak nasihat aku konon.
ko pon 5 kali 2 je ngan aku.
haaa.. ye ke ye? aah kan-kan?

Tapi bila orang yang betul-betul baik yang bagi nasihat, xde lak kita nak berdialog;
aah la... betul la pe yang ko nasihat aku ni. lagipun, aku bukannye 5 kali 2 ngan ko.
xde kan-kan-kan?
paling x pon, biasa orang kata cammm alaaa.. ko xyah la nak jaga2 tepi kain orang.

Jarang sangat nak jumpa orang yang boleh terima teguran ni.
kalau terima pun, ada gak unsur-unsur sindiran; baiklaah ustazah!
ehemmm2. asal bagi nasihat sikit, cop terus ustaz, cop ustazah.
apakahhhh?

Berlapang dadalah dalam menerima teguran. ^^

Lagipun, aku pernah dengar orang kata,
apabila seseorang itu memberikan nasihat, jangan lihat siapa dan sikap orang tersebut.
sebaliknya, lihat kepada nasihat yang dia cuba sampaikan.

Walaupun orang yang menyampaikan nasihat tu tengah memegang botol alkohol *bukan Islam*.

Orang mabuk : oit2. tengah buat apa tu? haaa!! nak mencurik ke?
Pencuri : aah laaa. xnmpak ke? *sambil godek2 pintu rumah orang dengan skru driver di tangan*
Orang mabuk : hisshh. xbaik la merompak, mencurik ni. dah2. balik-balik.
Pencuri : ko ni... bising betul la. macam la ko tu baik sangat. ko nak balik, ko balik je la dulu. dah sampai, misscall.

Hahahhaa!
situasi yang agak hiperbola sekali lagi.
tu contoh je laaa..

Jangan tengok kepada orang yang minum tu, sebaliknya lihat kepada nasihat dia.

Dan, alang-alang tu, tegur la pulak orang yang mabuk td, jangan la minum arak ni wehhh..
xbagus untuk kesihatan.. :))

Lepas tu, dah nasihat orang, cuba2 la jugak praktikan pe yang korg nasihat tu.
tarbiyah untuk diri sendiri.

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?"

[As-Saaf : 2]


Sebab kalau kita dah nasihatkan orang tu, maknanya kita dah ada ilmu la kan?
teori dah ada, buat la pulak praktikal.

Ilmu tanpa amalan itu umpama pohon tanpa buahan.

p/s : u jump, i jump u nasihatkan i, i nasihatkan u. ^^

..eyka..


Wednesday, March 24, 2010

Easter Break

Yeyeehhh..
dah nak cuti..
cuti-cuti-cuti...!

I looooooooveeeeeee holidays!!

Cuti sebulan. ;DD
sebulan de bape hari? 30 hari kan2?
satu hari bape jam? bape minit? saat?
darab2 cepat. haaaa.. kan lame tu. *ohh..sgt belagak!*

Xyah la jeles.
kome2 kan udah cuti haritu.
kan2? ;D

Tapi, ada assignment nak kena hantar sebelum dan selepas cuti.
kejam..!!
tiadakah cuti tanpa assignment? T___T

26/03/2010 : Coordination Chemistry
26/04/2010 : Physical Chemistry + Organic Chemistry (partI)
24/05/2010 : Organic Chemistry (partII)

All about chemistry.
leb u lahhh.. mmg terbaik!
sighhh.

p/s : suka dalam duka. apakah??

..eyka..


Monday, March 22, 2010

Cikgu Cekgi

Salam..

Sekali lagi tadi aku geledah2 facebook.
bukak group yang member2 aku join.
heheee.. suka je tengok nama2 group yang pelik2.
yang xpercaya tu, group kedai mama Mohiden *ejaan? gasakk je..* kat Banting pon ada!

Tu kira port terbesar kat Banting la. ramai nohh orang lepak situ.
lelaki la terutamanya. pas solat kat masjid, menyimpang kejap kat situ kan?
normal da tu...
sampai kenkadang aku yang pempuan ni nak masuk kedai tu nak order roti canai pon naik serba salah.
hahaa.. gedik bukan? ;DD

Pastu godek-godek group sekolah.
dari sekolah lama aku sampailahhh sekolah-sekolah kat negeri sembilan, pahang nun..
tah sekolah sesape pon, aku men masuk je.
alang-alang dah masuk, aku suka la pulak nak baca kat wall dia kan?
hehee.. macam laaa dah xde keje lain nak buat..

Dalam satu sekolah, adalah segelintir student yang akan post comment camni.

"Dulu aku memang student paling nakal. Tapi sekarang tengah buat degree. Cikgu2, saksikanlah!"

Tapi xsemualah.
kebanyakannya, post kata-kata rindu kat cikgu, kat sekolah..

Pada pendapat aku la kan, xpatut rasanya student cakap macam tu.
tu pendapat peribadi aku laa.
ayat dia macam nak menunjukkan, tanpa cikgu pun, saya boleh berjaya.
kesiannn bekas2 cikgu yang mengajar dia dulu kan?
mesti kecik hati. *cikgu2 sekarang pon ade fb gak pee...*
apa yang kita nak buktikan sangat kat cikgu tu?

Secipot mana pon ilmu yang seseorang tu beri, dia tetap cikgu kita.
aku rasa cikgu tadika akulah yang sangat-sangat-sangat aku kena bagi kredit.
walaupun semudah ABC, 123. tanpa diorang, mustahil rasanya aku sampai ke tahap ni.
berdirinya sesebuah bangunan itu, hasil daripada tapaknya yang kukuh kan?

Setinggi mana kita terbang, jangan lupa rumput yang pernah dipijak.

Mungkinlah dulu kita memang nakal.
biasalah, skema sangat pon xsyok. hahahaa!
if u obey all the rules, u will miss the joy. *ajaran sesat.. ;D*
cikgu yang marah kita tu pon bukan suka2 nak marah kan?
ada sebab, dan sebab itu biasanya memang kesalahan kita.

Aku ingat lagi time aku sekolah rendah, cikgu mengajar, aku bising2.
jap lagi, piuuuunggggg satu kapur kena kat kepala aku.
perggghhhh. kepala beb! tersentap okeh. aku ingat lagi sapa cikgu tu.
tapi, bila fikir2 balik, salah aku kan?
nak berdendam ngan dia, dia pun dah xingat lagi agaknya.

Satu lagi kes, aku kena rotan sebab xpergi amali solat sekolah menengah.
heheee.. tapi tu xbape nak malu laa.. sebab kena rotan berjemaah. ;D

Haaa.. aku pernah gak kena tangkap time darjah 4 sebab tulis2 surat cintan.
miahahhaaa... geli okeh.
teknologi x canggih. haruslah hantar2 surat je.
aku pernah couple seawal darjah 3. ngeh-ngeh-ngehhh..
aku xtaw la budak laki tu ingat lagi ke x. tapi kalau tanya aku, mmg xlupa laa.
nak tegur dia sekarang ni pun aku naik segan. hihi...

Kena marah, kena rotan, normal je tu.
untuk membentuk kita gak kan?

Ilmu yang Allah beri tu, sekejap je.
kalau ditakdirkan Dia yang tarik balik, petik jari je boleh hilang.
jangan sombong, janga lupa diri.
bersyukurlah dan toce2 kat cikgu2 yang dah ajar kita tu.

Bangganya seorang guru yang tengok anak murid dia lebih berjaya dari dia. ^^

p/s : terima kasih, cikgu..! ;DD

..eyka..


Saturday, March 20, 2010

Selimut Hati

Kenapa selimut boleh lupa pada hatinya??
benci........!!!!


p/s : menunggu itu indah? sighh!

..eyka..


Friday, March 19, 2010

Kembang Bunga

Assalamualaikum.

Gile gediksss tajuk entry.
kembanggg je tekak aku.
haha!
korang rasa kembang x?
kembang tang mana tu? :D

Status : xde idea nak bubuh tajuk apa. T_T

Wehhhhhhhhhhh........
spring dah spring! ;D
yeeaahaaa.
sebenarnya dah lama dah. ;D
suka2.
sebab xsejuk sangat-ada bunga2 cinta yang dah mula berputik-padang x lagi berwarna putih-pokok2 dah hijau kembali!! ^^


Alhamdulillah.

Subhanallah.

Allahuakbar.




Balik kelas pun dah makin seronok.
sebab belum malam lagi.
winter haritu, pukul 4++ dah gelap dah.
xsempat nak main ting-ting petang2. kahkahh..!
pastu xde la mulut ni nak membebel sejukk.. sejukkkk.. lagi.

Bukanlah membebel pe,
cuma nak meluahkan ekspresi kesejukan melampau je.
xbaik membebel2 ni. kan-kan-kan??? *cover2. ;D*

Papepon, hidupku kembali berwarna-warni!
hahaa.. nak like 9237634953742 kali. ^^

Pastu, keluar p kelas pon xyah la nak pakai baju bulu2 kambing tu semua lagi.
xde la nak berjaket-kot bagai.
so, boleh bersiap lagi cepat. hihi!
bila jangka bersiap2 tu pendek, bolehlah nak drag + panjangkan waktu landing2 kan? *motifff..*lalalalaa.. keji okeh...

Sangat berlagak pakai baju nipis-nipis je.
kalo sejuk pon, buat-buat muka xsejuk. ;D
ego itu perlu? hahahaa.. tidak2..
saya hanya cool. ;D

Twitt2, fokus balik gambar aku tu.
aku gemukkah? yek2? jujurlahhhhhh...
ye ke ye?? baik cakap, tak. haha..
okeh! xnak tahuuuu....



Sangat kebetulan yek aku snap gambar orang lelaki je.
hihi..! serious ni. xperasan pon.
time upload tadi baru camm asal semua lelaki je ni??
so, lelaki boleh bangga la okeh? kaum anda ramai lagi di bumi ni. :)
dan hawa, haipp!! jangan suruh aku bawak balik sorang untuk korang.
xlarat nak wrapping. *sebenarnya nak cakap, jangan lawan taukehhh.. ;D*

Spring ni la baru aku tahu yang uni aku ni ramai gak penghuni dia eh?
selama ni rasa cam secoit je orang yang lalu lalang.
plus, padang pon dah xsunyi. :)
orang-orang yang jogging pon makin ramai.
cuma, aku je yang xtermasuk lagi dalam golongan-golongan tu. hiks!! ;D
bila mahu berubah??

Korang bukak la kelab sukan kuak terlentang.
at least, ada probability aku nak join la.
xpon, buat aktiviti duduk setempat ke.. ;DD
yang tu aku minat! hahaa..



Aiskrim pon de :)
dah x sejuk, baru boleh makan aiskrim kan?
xde la tebiat sangat kalau nak melantak aiskrim pon.



Hari-hari aku pulang ke rumah semakin indah!
....^^
ni makin rajin nak p kelas ni. hahaa.. dan2 je.

p/s : summer nanti cane eh?

..eyka..

Wednesday, March 17, 2010

Benci Kat Ko

Mau mengaduuuu... T___T

Hari ni sangat-sangat-sangat benci dengan lab!
xsukeee...
ok! selama ni memang xpernah suka lab pon. ;D
tp hari ni xsuka kuasa infinity.
hahahaa.. betapa nak menunjukkan aku tension ngan lab hari ni.

Aku xkisah nak bancuh-bancuh bahan kimia ni.
main celup-celup je kan? ;DD
tapi tang tersalah-salah tu laaa yang aku cammm haha! aku benci ko.. bunuh2!!
pastu baik nohh kena repeat balik.
mmg masak la. silap-silap aku hangus kat situ gak.

Pastu nak boiling2 sikit, kena tunggu 30 minit.
nak cooling, tunggu lagi 10 minit.
ikut suhu bilik, dah berminit-minit-minit lagi.
hahaa.. xtahu ke penantian itu satu penyeksaan?

Plus, boleh pulak lecturer suruh hantar lab report hari ni gak.
the end of the day, 5.00 pm.
weeehhhhh... boleh ke camtu??
ok! mmg la boleh, tapi habaq awai2 la nohh.
oleh kerana itu, aku teruusss xde mood satu hari.
miaahahhaaa.. gedikss x?

Nak dijadikan cerita, setelah melalui liku-liku dan onak kemuncup, product yang akhirnya aku dapat sangatlah cipottt je.
cipot tahap taik gigi. uwaaaa....
tapi ok la jugak daripada xdapat pape kan?
xdapat product, memang aku bom lab tu namploh kali. hahaa! *salah nyamuk, bakar kelambu..*

"This is not a circus-art..."

Dan hari ni jugak aku telah berjaya mendapat pujian!
sebab salah set-up apparatus.
maakk aih. mulut azwan ali gak ek lecturer daku ni? ;D
berdesinggg je gegendang telinga aku.
ingat aku badut ke? T__T
seb bek ko encem. kalo x, aku dah lari dari lab tu.

Tapi memang lecturer yang in-charge hari ni perfectionist sikit.
semua kena betul. salah sikit, haippppp!! ketuk ketampi cepat.. *tipuuu.. ;D*
dan kerana lecturer tu camtu, kedengaran la ayat-ayat cencurut mereka2.
what the h***!
what the f***!

s***....!!
*hehehee.. ni lakonan semula je ye...*

Oleh sebab ramai yang wat silap hari ni, lab report hantar esok.
yabedabedooo.....!
hehehee.. lega.
leb u..leb u..
walaupun cam evil sikit, tp ko tetap bertimbang rasa. ;D

p/s : okeh eyka.. kembali untuk senyum. :)

..eyka..


Tuesday, March 16, 2010

Segan.

Hidup segan, mati tak mahu...

Pernah x dengar peribahasa tu?
heheee..
peribahasa tu xde kena mengena pon.. ;D

Wehhhhhhhh!!!
nak tau x...?
hari ni, malam ni, aku rasa sangat-sangat la malu!
hahaaa..!
xtau nak nyorok kat mana dah ni.

Bersempena dengan minggu Maximising Islam (MAXIS) 2010, pihak Malayian Community of Old Trafford (MCOT) Manchester akan menganjurkan kuliah alam maya pertama, berikut merupakan butrian kuliah tersebut:

Penceramah: Ustaz Mohd Abduh (Glasgow)
Tajuk: Perang Hunain
Medium: Paltalk
Masa: 8.00 pm - 9.30 pm (waktu UK)
(Chatroom akan dibuka dari jam 7.30 pm. Sila masuk awal untuk mengelakkan kesesakan :D)

Cara untuk sertai:

Sila add id: fullmetalkhairul

ATAU search untuk chatroom: maxismcot

Jemputan dari : Hilman Norman

So, bedesuppp aku add 'fullmetalkhairul' tu..
yelaaa..time tu da pukul 7.30 ++ kot.
kenalah pantas-pantas sikittt..
bak kata beliau; sila masuk awal untuk elakkan kesesakan.
ingat KL je ke ade traffic jam ni?

Tapi kann....
tah angin monsun mana datang, xboleh la pulak nak add 'fullmetalkhairul' tu.

Takpe2..
kita carik ikhtiar lain okeh?
nak seribu daya kan...?
xnak seribu dalih.

ym lah Maryam Sairi.
sebab aku ingat nak join room tu guna nama dia.

maryam sairi: nk kne add sape utk dgr talk tu?
eyka: fullmetalkhairul
maryam sairi: tabole nak add la..
eyka: ek?
kire prob ko same ngan aku laa
xpe2..
hehe
xde rezki kot

Dah aku nak add pon xboleh, Maryam add pon xboleh,
maknanya bukan problem dari aku la kan?
mungkin paltalk tu yang ada problem kot!
kot laaa...

Dah tu, kalau semua paltalk xboleh pakai, keciannn penganjur tu kan?
xde sape la yang dengar...
*ohh..aku mmg suka monolog luaran sorg2 dalam bilik ;D*

Hiperbola x imaginasi? ;DD

Tapi dulu cikgu aku ajar, jangan mudah putus asa!
miahahahaaa...
xtau kena tanya, nnt sesat jalan.
kalau dah sesat, dah xguna dah.
sebab beras dah jadi nasik impit.
kesimpulannya, nak tanya sapeeee ek...??

Haruslah tanya kepada orang yang invite aku kan2? *kenapalahhhh idea ni dtg!!*

Punya la semangat aku tanya dia, cerita dari A to Z,
jap lagii....
dengan coolnya dia reply; talk tu esoklah.

Makkkkkkkkkk!!!!!
hari ni bukan Selasa ke? *gosok2 mata, lempang2 pipi japp..*
kenapa aku ada aura hari ni dah Selasa?
kenapakahhh...???
mengapa..mengapa?? T______T

Terus je aku rasa cam ada orang simbah air panas kat aku.
waaargghh! den maluuuuuuuu....
rasa macam nak menyorok bawah katil. =S

So, kenkadang putus asa tu pon bagus jugak.

p/s : nak lari jauh2.. iyahhh..iyahhh!!

..eyka..


Terasa Dimadukan

Hahaha! geli-geli x tajuk entry..?

Time geledah-geledah facebook boolat, tetibe la nampak die reply2 comment ngan sorang ni.
2 hours ago.

2jam yang lalu?
oit ko...! aku on9 gak pe time tu.
bukannye nak tegur. cesss2..
ok! aku ngaku aku mmg tengah tidur time tu. ;D
tapi aku on9 gak pee..
xkan la fb boleh pasan aku tidur ke x kan?
xmau tegur pon ehhhh..

Dulu kalau nak on9, sikit2 bagi tahu aku.
sekarang dah x pon.
ceehhh!
tak pe2.. pasni nak buat berlagak je ngan ko.
miahahahaa! jahat x?

p/s : aku cool jeeee.. kan boolat kan? ;D

..eyka..


Sunday, March 14, 2010

Maafkan Daku!

Wahai Tuhan, ku tak layak ke SyurgaMu.
Namun tak pula aku sanggup ke nerakaMu.
Ampunkan dosaku, terimalah taubatku.
Sesungguhnya engkau lah pengampun dosa-dosa besar.

Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai.
Dengan rahmatMu, ampunkan daku oh Tuhanku.

Wahai Tuhan, selamatkan kami ini.
Dari segala kejahatan dan kecelakaan.
Kami takut, kami harap kepadaMu.
Suburkanlah cinta kami kepadaMu.
Kamilah hamba yang mengharap belas darimu...

Allah..

Lindungilah daku dari kejahatan, yang menipuku dari kemanisan iman.
Bawalah daku ke arah cinta suciMu.
Berikan daku keredhaan dan SyurgaMu..



Tabahlah, hati...!

"...dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
[Surah Yusuf : 87]

p/s : Allah rindu mendengar rintahanmu yang berpanjangan...

..eyka..


Saturday, March 13, 2010

Fenomena Azan.

Assalamualaikum..

video
Youtube : search- Fenomena Azan.

Lepas tengok video ni, barulah aku faham apa yang dimaksudkan dengan;

"Salah satu tanda kiamat, tiada lagi azan yang berkumandang.."

Sebelum ni, aku terlampau kecikkan skop ni.
tiada azan yang berkumandang di Malaysia.
hahaaha! cetekkan?
aku lupa pandang negara2 lain.
Allah tu bukan pegang Malaysia je, Allah pegang satu Bumi.
bahkan Allah tu pegang satu alam semesta.

Samalah jugak dengan tanda, turunnya Nabi Isa.
time kecik2, bila ustazah ajar tajuk tanda-tanda kiamat ni, aku terfikir,
kat negeri mana agaknya Nabi Isa ni turun ek?
Selangor..? Kedah? Penang? hahaha! *cetek lagi di situ..*

Diriwayatkan oleh Muslim dari Al-Nawas bin Sam’an bahawa Rasulullah bersabda tentang Nabi Isa:

“Beliau akan turun berdekatan dengan menara putih di timur Damsyik, dengan memakai pakaian kuning. Dua telapak tangannya terletak di atas sayap dua malaikat. Apabila dia menundukkan kepalanya menitislah air. Apabila dia mengangkat kepalanya lagi, turunlah daripadanya seperti untaian mutiara.”

Kalau ikut video ni, maknanya azan tu sentiasa ada kan?
non-stop..! dari dulu, sampai sekarang.
betapa besarnya keagunganMu, Ya Rabb.

p/s : Subhanallah. ^^

..eyka..


Tak Seindah Lagu


Lyrics | Lucky lyrics


Indahkan hidup kalau seindah lagu ni?
hahaaa...!
tapi dalam erti hidup sebenar, mesti susah.
xmustahil pada org lain, tapi macam mustahil untuk aku.

Apa yang ko bagi kat org, ko akan terima balik..
dan ini mungkin 'terima', yang aku kena terima tu.
tapi sorry wehh.. hati aku kata lain.

Macam tu la jugak ngan beb.
mungkin dia jugak tengah sibuk cakap; sorry wehh.. hati aku kata lain.
kan?

p/s : aku jatuh lagi.. sbb ko tolak aku..

..eyka..


Friday, March 12, 2010

Gayut.

Aku : Mamitooo... mamito kat mana ni?
Mama : pejabat lagi la. hehee...
Aku : laaaa.. dah 6.30 petang dah ni, asal xbalik lagi?
Mama : ye2.. nak balik la ni.
Aku : nnt dah balik rumah, eyka call mama lagi okeh! ^^

Mama sibuk la pulak kan?
baru nak ngade2... ;D

Teringat kisah kat matrik dulu.
dah lama gile xcall mama, mama pon xcall aku gak.
so, one day tu, aku call laa..

Harapkan ring..ring..ringgg je.. tapi xde org sambut.
2, 3 kali call, xgak angkat2..
kali ke 984877494838424, baru la mama angkat.
hahaha! time tu dah tarik muka cekodok dah. ;D

Aku : salam, sihat? mamito kat mana ni?
Mama : sihat2.. akak? mama kat Melaka ni, tengah nak pilih belacan.
Aku : laaa...yeke? xpelahhh..

Uwaaaa!
sedih time ni xyah cakap okeh.
letak telefon pon sebab terpaksa. belacan??

Bila aku cakap ngan Nadia ngan Tirah, dorang boleh main bantai gelak je.
cehhh..

"Nampak sangat mak ko lagi syg belacan dari ko.. hahaha!"

Hampehhh...!
p compare belacan ngan aku boleh?
tapi pastu mama call la balik.
hahahaa.. gedik x nak majok2 ngan mak sendiri? ;D

Sebab tadi bosan, call la Aten.
borak dari cerita pasal result SPM-vacuum kat rumah-kuning yang dah makin tua-jiran sebelah-cikgu sekolah-gosip pasal Awal-pakcik yang dah beli kereta baru-teddy bear-facebook-bla bla blaaa-sampailah; wehh..da la! layan ko, sampai esok aku xsolat maghrib.
hahaa..seronok2..
gelak xyah cakap la kan?
kompem berdekah-kah-kahhh..

Tengah borak-borak tu, dengar mama dah balik.

Mama : Aten, dah la tu, bagi mama cakap pulakk..
Aten : okeh2.. loudspeaker2..

Miahahaa..!
korang ni!! comel betul.. ^^

Mama : akak sihat?
Aku : sihattt..
Mama : ye la tu. pergilah jumpa doktor. susah sgt ke nak jumpa doktor kat sana? mama pos antibiotik ye? gula2 batuk haritu ade lagi? nanti kalau balik rumah, bawak bekal ubat banyak2.

Baikk bos! *bnyak nohh pesanannye ;D*
nak tipu sunat pon xboleh.
taw2 je mama ni.......

p/s : tiket oh tiket..bila ko nak murah?? aku nak balikk..!!

..eyka..


Thursday, March 11, 2010

Nak Tahu Jawapan?

Assalamualaikum..

Petang tadi, dengan izin Allah, aku pergi usrah lagi.
kali ni, kat rumah Kak Wani pulak.
kenal ke Kak Wani? buat2 kenal je la eh? hihii...

Yang paling best, aku dapat lagi satu fakta yang sangat-sangat-sangat tebabommm menariknya.
hihi..
nak tahu x?
saspen ke saspen? ;D

Mungkin korg dah pernah dengar kot.
tapi bagi aku, ni benda baru la.

Tahukah anda? *hahaha! ala-ala discovery channel.. ;D*
sebenarnya Allah tu menjawab setiap bacaan kita dalam Surah Fatihah. :)

Alaaaa....
dah taw dah ke? asal aku baru taw?
mana aciiii........ ;D

Seorang hamba berkata, ''Segala puji bagi Allah, Tuhan seru sekalian alam.''
Allah menjawab, "Hamba-Ku telah memuji-Ku."


Seorang hamba berkata, ''Yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang.''
Allah menjawab, "Hamba-Ku memuji-Ku."


Seorang hamba berkata, ''Raja di Hari Pengadilan.''
Allah menjawab, "Hamba-Ku mengagungkan Diri-Ku. Hamba-Ku berserah diri kepada-Ku."


Seorang hamba berkata, ''Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada-Mu kami memohon pertolongan.''
Allah menjawab, "Inilah antara Aku dan hamba-Ku, dan bagi hamba-Ku apa yang ia minta."


Seorang hamba berkata, ''Tunjukilah kami jalan yang lurus, jalan yang telah Engkau anugerahkan kepada mereka, bukan mereka yang kena murka dan bukan mereka yang sesat.''
Allah menjawab, "Ini milik hamba-Ku, dan bagi hamba-Ku apa yang ia minta."


(Hadith Qudsi)
Subhanallah....

Menarikkan?
betapa Allah tu Maha Besar dan Maha Pengasih.
sayangnya Dia kat kita kan?
dan semoga kita sayang Dia jugak.. ^^

So, lepas ni, kita bacalah Fatihah betul2 dalam solat. :)
baca sekhusyuk boleh dan hadirkan hati kita ketika solat tu.
insyallah..

Kenapa kena solat dengan hati?
ye la pon kann..

Usai kita baca satu ayat Fatihah; ''Segala puji bagi Allah, Tuhan seru sekalian alam.''
Allah akan jawab; "Hamba-Ku telah memuji-Ku."

Kita ambil contoh dalam kehidupan kita je la ek?
biar nampak sikit..

Contoh la.. macam ni.. contoh je taw2? ;D

Aku puji Bedah *bukan nama sebenar*, ehhh..cantik kau hari ni!
tapi aku puji dengan buat muka namploh sen sambil mata melilau-lilau tempat lain.
agak2 korang la kan, pe Bedah ni rasa?

..Versus..

Aku puji Bedah, eeehhh...cantik kau hari ni!
aku puji betul-betul ni.
nak bagi hiperbola lagi, aku puji dari dasar hati yang tulus, mulus, kudus dan semua us-us lah!

Mana satu yang Bedah suka?

Mestilah situasi kedua kan? *pertama?something is wrong with u.. ;D*
samalah jugak dengan Allah.
Dia mesti suka bila hamba-hambaNya ni puji Dia.
sujud kepada Dia, dengan hati yang ikhlas dan penuh khusyuk.

Susahkan nak khusyuk ni? yet, it is not impossible. ^^
pelan-pelan kayuh. practise makes perfect.
baby yang baru lahir pun x terus berlari kan?

Allah tahu hati kita.. :))

Kita sama-sama berubah menuju kebaikan yek?
insyallah...

p/s : dan semoga ibadat kita diterimaNya.. ^^

..eyka..


Wednesday, March 10, 2010

Bila Nombor Depan Berubah :D

Assalamualaikum...

Tadi kan-kan... aku kannnn...
ada kelas. korg ada ke?? *wat muka belagak.. ;D*
balik kelas je, terus bedesuppp depan laptop.
register untuk internet banking.

Well, before this I've problem with my internet banking.
sort of fail to register.

Tapi aku dah refer kat Lyods,
dan makcik kaunter tu dah settlekanlah problem tu.
makacihhhh ya? ^^
*nama accountant tu Gita; cun ohhh! seb bek aku pempuan..kahkahh.. keji!*

Tapi tu bukan main point la.
lalalalalaaa... ;D

Macam ni cerita die..
bila aku login internet banking tu je td, aku pon cammm eh..? asal macam lain macam je ni?
tersalah bukak akaun org ke? pelik A/L ajaib binti aneh.
sebab? angka semakin bertambah, dan nombor depan tu dah berubah!!

Dengan bedesuppnya called Shark,

Aku : Sharkkkk! kenapa duit dalam bank macam dah lain wehh??
Shark : ape ko ingat menang loteri ke??? elaun la tu..!

Miahahahahaa...!
elaun ke? owhhhh...
padanlah macam berjuta-juta-juta lemooonnnnn.. ;D

Nape aku baru tahu yang elaun masuk sekali sedas??
ingat sebulan-sebulannn..
bikin gempak la lu.
saspen je tawwww...

Manalah tau kot-kot lah ada org derma kat aku ke kan..?
tapi setahu aku, xpernah la pulak aku daftar join dalam Bersamamu.
xpon, tah-tah ada orang jahat rompak bank x..?
pastu sebab nak cover2 line kasi baikkk punyer, dia simpan dalam account org.
haaaa.. xke naya tu? *tinggi x imaginasi?? :D*

p/s : pasni, nak shopping ape lak ek??? kuikuikui...

..eyka..


Hipotesis Iman

Assalamualaikum.. ^^

Hye2 dear blog..!
kamu sihat? alhamdulillah.. selagi tuan dia sihat, blog pon sihat. kan-kan-kan? ^^

Aik?? blogger tarik muka masam lakk..
heheee..sbb xtnye khabar korg lak eh?
alolololooo.. blogger sihat?
insyallah sihat-sihat je eh?
kalau xsihat, jumpa doktor. sbb kalau jumpa aku, lagi-lagi-lagi xsihat pulak nnt. ;D

Okeh2..
fokus2 balik!

Erm.. pernah xrasa kosong? bukan kosong sbb failed exam ke ape keee..
ni rasa kosong yang kosong dalam hati, dalam diri.
rasa macam hilang arah tujuan sekejap.
kalau kita bayangkan sebuah nakhoda, nakhoda tu terumbang-ambingggg je..
sebab kapten dia pergi basuh tangan nak makan kejap, xboleh nak control kapal tu sementara waktu. hihi!

Pernah ke rasa macam tu ek?

Pernah ke pernah?

Ke... xpernah?

Langsung?

Walaupun secoit?

Xpe2..jawab dalam hati. :)
kamu tahu siapa kamu kan?

"Iman itu boleh bertambah dan boleh berkurang, maka perbaharuilah imanmu dengan
لااله الا الله"
(HR. Ibnu Islam)

Bagi pendapat aku, tu semua sebab iman.
kondisi iman seseorang tu boleh je turun, boleh juga naik.
itu memang tak dinafikan, sunnatullah. memang normal.
kira macam air laut jugak la, ada waktu pasang, ada juga waktu surutnya.
mungkin jugak ada juga waktu sampai kering kontang? nauzubillah...
harap2 xsampai la tahap tu kan?

Sedangkan sahabat2 nabi junjungan kita, Nabi Muhammad SAW pun mengalami situasi yang sama.
iman mereka membuak-buak ketika bergaul dengan nabi dan para sahabat.
bila pulang ke rumah, bersama dengan keluarga, isteri dan anak-anak, iman mereka mulai pudar.

Bayangkanlah...
mereka yang hebat, dan sudah dijanjikan Syurga Allah pun ada turun naik iman.
ni pulak kan kita?
hambaNya yang memang sah2 x ada apa2.
semuanya hanya pinjaman sementara.

Lagi2 perempuan kan? macam aku. *lelaki boleh la bangga sikit eh? ;D*
time2 Allah Bagi Cuti dalam seminggu, leka je kan?
mentang2 xboleh solat, tidur sampai xsedar Subuh.
masa tu lah rasa sangattt kosong sebenarnya. T_T
selesa dengan 'hidup' macam tu, agak payah nak memulakan solat selepas bersuci.
lagi2, susah sangat nak fokus solat. kan2? *ke.. aku je?? wargghhh.. larikk!*

So, bagi pendapat aku, bergaullah selalu dengan sahabat-sahabat yang boleh menambahkan iman kita.
kalau xtambah pun, sekurang2nya maintain la kan? daripada berdesupppp je jatuh?
haaa.. kan sakit tu.. :)

"Kalau nak pilih kawan, pilihlah yang dengan melihatnya kita akan mengingati Allah…"

Nabi saw pernah mengingatkan kita,
barangsiapa bergaul dengan tukang api, maka kita akan terkena percikannya.
sebaliknya, barang siapa bergaul dengan pedagang minyak wangi, maka kita akan terkena harumnya.
*so, nak api ke nak wangi..? :) keee..nak duduk atas angin je?*

Jalan terbaik, usrah.
usrah tiap2 minggu, dapat topup iman kita yang dah makin semput tu.
iman pun boleh main topup2 jugak pe, bukan prepaid handphone je! ;D
special sikit, topup iman tu free.. xyah keluar duit.. kan2? ^^
cuma luangkan sikit waktu je.

Tak pon, dengar je la mana2 ceramah.
join je kalau ada ceramah kat masjid tu.
setiap universiti at least ada je satu masjid kan?
ohh tak... surau pon boleh je.
macam mustahil kalau xde ceramah kan?

Malas nak jalan kaki?
haiishhh.. setapak ke masjid atau surau tu besar pahalanya. :)
okeh2.. xpe2..
gunalah teknologi. kata dah canggih-manggih.
banyak je ceramah2 ringkas yang kita boleh download dari internet.
aikkk? download lagu kuch2 hota hai boleh pulak kan? heheee... *cakap depan cermin.. ;D*
sambil2 facebooking tu, dengar la ceramah yang korg dah download tu.

Ermm...
xpun, baca je pape artikel keagamaan, yang sekali gus boleh buat kita berfikir, dan tambah iman tu, insyallah.
suggestion, saifulislam.com.. hihi! *best!! thumbs up...*

Come on lah!
xkan busy buat kerja je..? sampai xde waktu? ada assignment??
ye ke semua alasan2 tu? ye ke??? boleh pakai ke?
*aku suka perli2 diri sendiri ni.. hahaha!*

Dalam 24/7, xkan laaaa masa tu untuk makan-minum-mandi-main-tidur-pergi kelas je kan?
berapa peratus sgt lah kalau nak banding dengan semua2 tu.
secipot, secoit je..

"Kalau kita tak penuhi waktu kita dengan kebaikan, mesti waktu tu akan dipenuhi dengan keburukan..."

Cara-cara yang lain :
1. Melaksanakan ibadah wajib.
2. Menambah ibadah sunnah.
3. Menjaga pancaindera dari godaan buruk.
4. Menjauhi lingkungan yang buruk.
6. Mengikuti pengajian.

Makna??
iman dapat naik bersamaan dengan bertambahnya ketaatan kepada Allah SWT.
*directly proportional ye kawan2.. bukan inversely... :)*

Haaa..
pernah dengar lagu Opick-Tombo Ati?
besttt... lagu tu pun boleh jadi catalyst jugak.. :)




Click kalau buffer laju ek?
kalau x, xpasal2 ada lak yang dok maki hamun broadband sendiri.. ;D

Siap ade lirik lagi tu.. :))
boleh karok gak kalo nak..

Hihi.. lagu ni lagu jawa.. ;D
so, orang2 jawa silalah bangga sikit eh? ngeh3... ;DD
orang yang bukan jawa tu jangan la pangkah terus lagu ni.
sebab ada je lirik bahasa melayu kat hujung lagu ni.
dengar sampai habis okeh! ^^

Agak2 nak download, klik sini.
Opick - Tombo Ati

^^

p/s : Al imanu yazidu wa yankus. Iman itu dapat naik dan turun.

..eyka..


Tuesday, March 9, 2010

Gembira Ko, Gembira Aku

Terima kasih jadi salah sorg yang menceriakan hidup aku.
walaupun sedih ko xnmpak aku, tp aku happy sbb ko nmpak sape aku.
*xpaam? mmg saje je nak buat ayat org-susah-nak-paam*

Kawan okeh.. kawan...!
terima je laa..
pe ke yang susah sgt ni?

Ada org kata; the solution is ko kne btaw ********** la cm 2..hehe

Biar benar??

Tidak sekali-kali.
no-no-no..
never! nehiii..

Sebab aku rasa lebih baik pandangan mata kawan dari pandangan mata musuh.
aku pernah rasa pe yang mungkin dia akan rasa.
meluat.. menyampah.. rasa nak menjauhkan diri..
semua rasa2 tu ko blend la dalam blender.
mesti rasa mual kan?

.. dia open minded pe...

Tapi xboleh jugak!!
i dont wanna take a risk..!

dia gedik??
ko gedik??
ke ak yg gedik??

Hahahaaa..

'dia' gedik?
x... dia baik..
kalau dia tu kegembiraan ko, ko ambiklah die.
kegembiraan ko, kegembiraan aku.. ^^
*skema x ayat? sileee muntahh..*

'ak' yg gedik??
ahhaaa...
mmg gedik.. yang tu aku sokong! ;D

Aku xpaam kenapa org boleh buang ko jauh2 sedangkan aku yang nak buang ko jauh2 ni, asyik failedddddd je.
kad merah manjang.
ke.. aku kena lulus lontar peluru dulu baru boleh buang ko?
tapi..macam xsampai hati lak..
hihii.. drama queen okeh!

p/s : aku menulis kerana aku taw ko x baca :) semoga2..

..eyka..


Monday, March 8, 2010

Asal Usul Demam

Sakit tekak? tickk!

Bersin-bersin-bersin? tick-tick-tick..

Batuk? tickkk...

Demam? tett.....

Bangun pagi td, taik mata berduyun2 menempel kat mata.
tanda kecil? mata aku panas, dan sentiasa berair.
tanda besar? macam nak demam..
uwaaaa...

Dari semalam lagi dah sakit2 tekak.
aku dari dulu lagi de tonsil.
baikk.. pembetulan. semua org de tonsil.
tp tonsil aku ni senang nohh nak membengkak.
kalau aku demam, xde sebab lain selain daripada tonsil yang bengkak tu.

Time aku muda2 remaja dulu, selalu la demam.
kalau dah selalu demam tu, selalu jugak la cuti kan? hihii... suke2.. ;D
asal check kat klinik Salehuddin tu je, doktor mesti cakap;
ni tonsil bengkak ni.
kena cuti sebulan ni. eh x2.. dua bulan.
*hahahaa... baikkk.. dialog hasil gubahan aku sendiri.*

Biasanya kalau nak cepat sembuh, kena mkn antibiotik.
seksa nak telan ubat tu xyah ckp la.
sebab tonsil tengah bengkak, rasa macam ada batu je yang nak melintas kat tekak tu.
rasa tersekat2 ala-ala traffic jam nak suruh ubat tu bayar tol dulu, baru boleh jalan.
hihi.. buat perumpaaan camtu boleh?

Ada jugak la suggestion untuk buang tonsil ni.
time doktor ckp camtu, aku terussss tersentap.
buang? maksud? bedah2 macam medic tv tu..?
tidakkkkkk...!!!
mama kata kalau buang tonsil tu, suara akan berubah sikit.
garau2 macam lelaki. hahahaha!
bayangkan..?

Xde la serius mana pon. tp tu laaa..
kena jaga sikit pe yang aku makan+minum.
xboleh minum air yang sejuk2 selalu. aiscream especially.
hilang dah sikit nikmat hidup kan?
sekali sekala boleh lagi kan2..? hehee..

So, agak2 macam malas nak p sekolah minggu tu, kita bedal aiskrim banyak-banyak-banyakkkk!!
hahahaaaaa...
tektik keji...

p/s : xde p/s

..eyka..


Kejohanan Olahraga SMKBanting :)

Tadi geledah2 facebook org.
usha2 info.
usha2 website dorg.
dan juge... usha2 gambar2 dorg.

Tertarik la pula dengan gambar2 hari sukan SMKBanting.
hahahahaa...!!
Hari Kejohanan Olahraga SMKBanting 2010.
2 tahunnn dah tinggalkan sekolah. T_T
sedihh di situ.

29 Januari 2010 haritu, kejohanan merentas desa.
weekk2..
dulu aku paling benci part ni.
lari jauh, sampai ke jambatan Teluk Dato' nun.
waargghh! benci..benci..


Tapi sekarang?
rinduunyeeeee....

3tahun terakhir aku kat sekolah ni, xjoin merentas desa pon.
jeles x?
sbb aku konon2 membzkan diri la...
aku join jaga check point.
under rumah sukan; Putra xpon Pandu Puteri.
kahkahkahhh..
strategi yang keji okehh..
sile jangan tiru ye adik2.. ;DD

Dah la penat2 lari..
lepas tu kena keliling padang pulak, sbb nak bagi kad check point.
tang tu yang nyampah tu.
hahaaa..
selalu *selalu pon xselalu la.. 2 kali je join merentas desa ni.. ;D* aku da2 sampai pagar sekolah, terus cabutttt! p kantin..
minum2 air, air yang sejuk2 de ais tu..
waaaa.. lega2...

Ni kire junior2 aku la.. ;D

Habis merentas desa, lepak2 kat kelas.
makan roti yang selalu rumah sukan masing2 bekalkan.
pastu tangkap-tangkap-tangkap gambar.
xpon gelak2 mcm iblis kat kelas tu.
hikhikkk...! i miss that moments... ^^

Then, macam biasa; penyampaian hadiah.
kalau de wakil rumah sukan yang menang je, tepuk tangan bagai nak rak.
mengalahkan org yang menang tu.
sedangkan sibuk jaga check point je!
ceehh betul...

Ohh.. aku dulu rumah Putra ye?
ulang suara; Putra Si Kuning...!!!
hahahahaaa...!
berentap merebut gelaran juara bersama Wira Si Biru, Perdana Si Merah dan Satria Si Hijau.

Sejarah sekolah ni, tiap kali sukan je, mesti Putra juara.
so, dorg2 ni jeles la dengan tahap kebolehan si Putra ni.
hihi....
start aku form3, star2 kat rumah Putra makin kurang-kurang-kurang.
banyak kat Perdana.
dari situlah zaman kejatuhan Putra ye kawan2..
soob-sobbbb...

Xpe2..
sedangkan kerajaan Majapahit pon adan turun naiknye kan?
hero kalah dulu...
wek2..

Dan bila sebut Satria je,
mesti keluar dialog camni,
ohhhh.. Satria yang selalu last tu ek?
hihii.. iblis2..
tapi mmg betullah kan?
Satria mmg selalu je kat bawah.
tu realiti okehh.. ;DD

Keputusan Merentas Desa;
1-Satria
2-?
3-?
4-?
hahaaaa..lupe la yang 2-3-4 tu..
Satria menang?
wahh2..
what a miracle! ;D

Lepas merentas desa, mesti ada olahraga lak kan?
yuhooo...!
time bz2 nak olahraga ni yang aku suka ni.
sbb ley cipta banyakkkk gile alasan xnak masuk kelas.
latihan kawad la, siapkan bunga manggar la, buat sepanduk la, bla bla blaaaa..

I loooiiikkeeeee....

Time olahraga ni, aku selalu jd peng'kawad' setia.
hahaa..
f1 : kawad Putra
f2-f5 : kawad Pandu Puteri.

Hihi.. lower form join barisan2 belakang je time kawad.
*motif?? aku tinggi.. ;D*
time f5, dapat pegang sepanduk.
hahaha! berlagak2 sebab aku Pengggkerusi Pandu Puteri.
so, bg2 arahan je eh? ;D


Putra :)


Perdana :)

Wira :)

Satria :)
*paoss.....! kamu cekci.. wiiweeeettt.. ;D*

Jangan tanya aku tema dia pe eh..
sbb aku pon kompius.
ikan duyung de, obor2 deee....
tema hidupan laut kot...
hihiii..tah2!!

Letihhhh oh kawad2 ni.
tapi best..
hihi.. rindu nak kawad lagi.
tu zaman2 kekurusan aku la tu.
ohh.. xlupa jugak zaman2 kehitaman.
muka berbelang-belang-belang ala2 zebra.

Kahkahhh..
asal habis latihan kawad je, salin baju kat toilet.
pastu pandang cermin, belek2 muka, sibuk2 komen; habislaaah belang muka aku..
tahun depan mmg xnak masuk kawad lagi. taubat2!
tuppp..tup.. aku lagi-aku lagi-aku lagiiii yang masuk kawad.


Panas kan kan kan...?
time penyampaian hadiah, biasanya ckgu2 suruh semua turun, kumpul tengah padang.
maaakkkk aihh..
panas xyah cakap r.
dah macam pisang salai masak ikan masin tambah kicap cap udang manis dah masing2.
plus, bau2 peluh, masam2..
weekkkk..

Keputusan Kejohanan Olahraga 2010 :
1-Satria
2-Perdana
3-Putra
4-Wira

Hahahaa...
Satria2...
zaman kegemilangan kamu okeh.
Putra, ketiga?
okehh la tu, sbb time aku f5, Putra no4.
kire de kemajuan la kan?
bagus2...
asyik Putra je nak menang kan? bosan kot!
dah selalu sgt pegang juara... wakakakaka! berlagak di situ..

Lepas ni KFC nak?
Lepas ni Sinaro nak..?
Lepas ni ey nak?
A to Z?
Lao Mao..???
Xpon Fajar? boleh main boling...

Hihi..
tu semua kerja2 lepas hari sukan.
lepak-ing di Banting.
yeee...
aku rindu itu semua!! T_T

Lepas penyampaian hadiah, kutip sampahhh....
arrggghh..
lariikkkkkkkkk!
bas ke Banting lagi penting. ;D

p/s : pictures; credits to Laila Izie dan Siti Qida Sarudin. :) thanx dik!!

..eyka..